15 februari, 2018

Träffa Håkan Winberg – Great nya styrelseordförande

Jag har mitt hjärta i säkerhetsbranschen

När Great Security gick ihop med Pangolin i november blev det en del ommöbleringar i bolaget, inte minst i styrelsen. Bland annat klev Håkan Winberg in som ny styrelseordförande. Men vem är Håkan? Det måste vi gå till botten med…

Jag är en skåning, född och uppvuxen i Åkarp. Som liten spelade jag ishockey, fotboll och bordtennis, så man kan säga att jag är intresserad av idrott. Jag har tre söner och bor i London med min hustru Carina, men vi flyttar till Sverige inför sommaren, berättar han.

Enligt den mer formella versionen har Håkan över 30 års erfarenhet av ledarskap inom internationella företag. Efter en examen i företagsekonomi vid Lunds universitet 1981 började han arbeta som revisor på PwC i Malmö. Han blev controller på Securitas 1985 och tog steget vidare till ekonomichef och slutligen vice vd under sina 23 år i företaget.

Min pappa försökte vara bonde, men han gick i konkurs. Det var så jag fick lära mig om skulder och vikten av att ha fötterna på jorden. Jag började min karriär som revisor och hade ekonomin med mig hemifrån, men har lärt mig att man ska komma från andra hållet – passionshållet.

Under tiden som Håkan arbetade på Securitas gick företaget från 800 miljoner kronor i årsomsättning och verksamhet i Sverige till att bli ett av världens största säkerhetsföretag – med en omsättning på över 60 miljarder. Det måste ha varit en fantastisk resa, men Håkan väljer att reflektera ödmjukt över saken.

Stora företag består av många små enheter och vanliga människor. Det är egentligen ingen större skillnad på en liten entreprenörsdriven firma och ett internationellt bolag – de bjuder på samma utmaningar. Om något inte fungerar i den lilla firman, så följer det med när företaget växer. Det blir inte automatiskt bättre bara för att det blir större.

Under 2007 bytte han spår och började arbeta för Capio, först som ekonomichef och sedan som vice vd. Under 2008 blev han aktieägare i SIS, ett indiskt säkerhets- och tjänsteföretag med cirka 120 miljoner kronor i omsättning. Idag har företaget en årsomsättning på över 6,5 miljarder kronor och mer än 160 000 anställda i Indien och Australien. SIS börsnoterades vid BSE (Bombay Stock Exchange) i augusti 2017.

Jag har mitt hjärta i säkerhetsbranschen och efter 23 år med Securitas och 10 år med SIS har jag samlat på mig en hel del kunskap. Jag tycker att det här är roligt och det jag tar med mig in i styrelsen är min passion! Jag vill att Great Security ska vara ett bra företag med anställda som trivs, för då blir kunderna nöjda och i förlängningen också aktieägarna.

Håkan beskriver styrelsens process med att ta fram en ny vision inför framtiden och hur den sedan kan omsättas för att bygga företaget ännu bättre. Just nu är den stora utmaningen att konsolidera alla nya och tidigare enheter som samlats under Great Security, hitta vad som fungerat bra i olika verksamheter och vad som inte fungerat bra – och jobba bort det.

Man måste börja med att skapa värde för kunden. Fungerar inte det, så blir det ändå inte bra. Kassaflöde skapas inte under en lunch med banken, utan genom att göra ett bra jobb och få betalt för det. Nyckel till det är att de anställda trivs, känner att de kan utvecklas i sin yrkesroll och att de kan påverka. Vi måste vara ärliga, transparenta och ha högt till tak.

Samtalet leder in på företagskultur och hur viktigt det är att bygga en platt och smidig organisation. Det som skiljer Great Security från många andra större bolag i säkerhetsbranschen, förklarar Håkan, är den sunda företagskulturen. Det han däremot vill utveckla är en industriell strategi, med exempelvis en modell för att knyta kunderna närmare i samarbeten och avtal. Vi har allt att vinna på att agera proaktivt och förekomma kundernas behov med en färdigpaketerad lösning.

Samtidigt är det viktigt att vi behåller det lokala entreprenörskapet som varit så viktigt för företagets tillväxt. Vi måste ha en bra företagskultur, men också lokal prägling och närvaro. Nya tjänster och lösningar utvecklas genom specialisering, genom att någon går på djupet, lär sig mer och testar något nytt.

Vi pratar om framtiden, om behovet av säkerhet i samhället och att trygghet är ett omättligt behov. Samtidigt kommer allt att gå snabbare och utmaningen blir att leda utvecklingen framåt – vilket kommer att kräva både smartare it-system och fler människor på fältet. Det finns en enorm utvecklingspotential i branschen och i den tekniska utvecklingen.

Great Security ska bli Nordens ledande företag i säkerhetsbranschen.

Aktuellt