20 april, 2022

Lärling blir fullfjädrad låssmed

Alexs resa som lärling i låsbutiken

Great Securitys butiksverksamhet i Skåne har en framgångsrik historia av att utveckla lärlingar till låssmeder. En av dessa är Alex som började sin resa på Great Security december 2018 i butiken i Lund. Genom sin yrkeshögskola kontaktade Alex Great Security för att genomföra sin praktik, så kallat Lärande I Arbete (LIA). Fares, som är butikschef, berättar att Alex började sin lärlingsperiod innan utbildningens start var planerad.

”Alex ville verkligen lära sig och var nyfiken på vår bransch. Han har alltid lyssnat och varit snabblärd, och tagit till sig av råd för att utvecklas.”

I butiken fick Alex lära sig att lägga cylindrar, tillverka nycklar och reparera lås, något som han nu blivit riktigt bra på. Att börja sin karriär som lärling i säkerhetsbutiken ger grundstenarna för att bli en framgångsrik låssmed. I butiken får man inte bara djup materialkännedom utan lär sig även att förstå kundens behov. Kundkontakten är något som Alex uppskattar och de flesta av butikens kunder är återkommande som blivit bekanta.

Utveckling mot elektroniska lås

Efter sin lärlingsperiod blev Alex direkt anställda hos Great Security och fortsatte sitt arbete i butiken i Lund. Han fick även fort möjligheten att utvecklas inom de elektroniska låsens värld.

”Jag fick arbeta med ett projekt med över 1000 nycklar och nästan lika många cylindrar i systemet iLOQ. Genom det har jag lärt mig systemen och programmering bra. Det var roligt att lära sig och de elektroniska systemen känns relevanta för våra kunder.”

Nu har han själv börjat lära upp andra inom låssmedsyrket och framförallt inom den digitala delen. Alex är praktiskt lagd men säger ödmjukt att alla som är intresserade kan lära sig yrket.

Aktuellt