8 januari, 2020

En framtidsbransch med utvecklingsmöjligheter

Camilla Caperyd har säkerhetsbranschen i blodet och gillar när tempot är högt. Hon har arbetat som revisionstekniker, men gick över till Fire Prevention efter nyår. Att branschen är mansdominerad bekymrar henne inte – och hon vill uppmana alla unga tjejer som är nyfikna att söka sig hit.

Som revisionstekniker åkte hon på kontroller hos befintliga kunder och gjorde revisioner på inbrottslarm, brandlarm, passersystem, nyckelskåp och mycket annat. Det är allt från månadsprov, kvartalsprov och årsprov.

När tillfälle ges så hänger hon gärna med ut på installationer, för hon gillar att arbeta praktiskt.

– Jag trivs med att arbeta fysiskt och vill inte hamna bakom ett skrivbord. Det är inte jag; jag vill vara ute och jobba och lära mig så mycket som möjligt. Om jag hör att det är nya grejer på gång, så är jag gärna med och visar intresse. Jag vill gärna prova själv och göra själv, för jag lär mig mer av det än att titta på, säger Camilla.

Efter årsskiftet gick hon över till att jobba med systematiskt brandskyddsarbete (SBA) inom segmentet Fire Prevention. Hon ser fram emot att få utvecklas med fler utbildningar och få sätta sig in i lagar och regler som gäller för brandskydd.

– Brand är väldigt intressant, så jag har bett om att få gå över till det segmentet. Det blir spännande och nytt, men också lite samma sak med revisioner och systematiskt arbete. Brandskydd är mycket mer styrt, mera regler att följa. Det är jättekul! Till våren ska jag gå en utbildning för att bli brandskyddskoordinator, vilket jag ser jag fram emot, säger Camilla.

Hon tror att branschen kommer att utvecklas mer och mer, med tanke på hur världen ser ut. Camilla säger utan tvekan att säkerhetsbranschen behövs, men också att det finns många utvecklingsmöjligheter. Själv gick hon från ordningsvakt, väktare och hundförare till att arbeta med teknik och kontroller. Det finns många vägar framåt.

– Både min mamma och min pappa har jobbat som väktare, hundförare och ordningsvakt, så jag är född in i branschen. Det var där intresset vaknade. Från början hade jag en dröm om att bli brandman, men av olika anledningar blev det inte av och jag började jobba inom kommunen i Halmstad istället, säger Camilla.

Det var när hon jobbade på kommunen som hon fick ett erbjudande om att bli väktare på ett litet säkerhetsföretag i Göteborg. Det var 2004. Efter ett par år flyttade hon tillbaka till Halmstad och började jobba på Falck, men blev snart erbjuden en tjänst hos Securitas i Helsingborg. Efter ett års pendlande flyttade hon ner till Skåne och det var på den arbetsplatsen Camilla träffade sin sambo.

– Idag har vi en dotter på åtta år och en dotter på fyra. Vi har följts åt från Securitas till Great Security, både han och jag. Och det är det bästa jag gjort; jag trivs jättebra! Det är roligt att gå upp på morgonen och åka till jobbet; att få chansen att lära sig massvis med nya saker varje dag, säger Camilla.

Jag avslutar samtalet med att fråga Camilla vill hon vill ge för råd till en ung tjej som står inför sitt gymnasieval eller som funderar på en karriär inom säkerhetsbranschen. Frågan är högaktuell eftersom Great Security, tillsammans med Realgymnasiet i Linköping, precis är på gång att starta den första gymnasieutbildningen för säkerhetstekniker.

– Jag tycker det är synd att inte fler kvinnor jobbar här, för det är ett arbete som både män och kvinnor klarar. Jag tror absolut att många fler skulle kunna söka hit! Mina manliga kollegor är jättetrevliga, vill lära ut och tar sig tid. Man behöver absolut inte vara grabbig; man behöver bara vara villig att lära sig och ha intresse för jobbet, säger Camilla.

Aktuellt